Help de moedervarkens uit hun kraamkooi

Gesloten

Help de moedervarkens uit hun kraamkooi

8.221 mensen doen al mee aan deze actie!

8.221

Update: Duizenden mensen sluiten zich aan bij de campagne van Varkens in Nood en sturen een ansichtkaart naar de staatssecretaris. Toch laat een verbod op de kraamkooi nog op zich wachten. Op Europees niveau worden wel stappen gezet om deze dieronvriendelijke praktijk te stoppen. Zo ondersteunt Varkens in Nood het burgerinitiatief Stop de kooien, dat in 2020 ingediend wordt bij de Europese Commissie. Doel van het initiatief is een verbod op het gebruik van kooien in de vee-industrie, waaronder kraamkooien. De Commissie moet vóór april 2021 bekend maken of er daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Varkens in Nood houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten.

In Nederland brengen moedervarkens 80 dagen per jaar door in een kraamkooi. Net als iedere moeder wil een moedervarken voor haar kleintjes zorgen. Ze maakt bijvoorbeeld graag een nest, maar in een kraamkooi kan dat niet. Ze staat vastgeklemd en kan geen kant op.

Het leed in de kraamkooi

De kraamkooi is een van de grootste misstanden voor zeugen. Moedervarkens in kraamkooien zijn chronisch gestrest en vertonen vaak gestoord gedrag, zoals stangbijten en vacuümkauwen. Door de harde vloeren en metalen stangen krijgen zeugen vaak ook nog eens (doorlig)wonden en ontstekingen. In de veel te krappe kooi ligt het moedervarken vaak in haar eigen ontlasting, waardoor ze vaak last krijgt van blaasontstekingen en andere infecties. 

Alternatieve kraamstallen

Toch blijven boeren de kraamkooi gebruiken, omdat ze bang zijn dat de zeug anders vaker op haar biggen gaat liggen en deze dood drukt. Er zijn echter alternatieve kraamstallen, zoals bijvoorbeeld het Pro Dromi systeem, waarin de zeugen en biggen vrij rond kunnen lopen en waarbij de biggensterfte niet hoger hoeft te zijn dan in een kraamkooi. In deze vrijloopstallen ervaart de zeug veel minder stress waardoor de bevalling soepeler verloopt en ook de biggen gezonder zijn. 

Nederland laks

Landen als Zwitserland en Zweden hebben al eerder met succes een verbod ingesteld op de kraamkooi. Ook in Noorwegen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk gelden strengere eisen voor de huisvesting van kraamzeugen, dus waar wachten we nog op? De overheid moet per direct de kraamkooi verbieden voor alle nieuwe stallen en bestaande stallen dienen binnen 10 jaar over te stappen.

Video

Deel deze campagne

In de media

| Boerderij magazine | Boerderij.nl | Actiegroepen willen einde aan kooien in veehouderij
| Dierenbescherming.nl | Oproep aan minister om kooien in veehouderij te verbieden
| Foodwatch.org | NGO's willen einde aan kooien in veehouderij
| Boerderij magazine | Boerderij.nl | Zeugen los in het kraamhok
| Studio040 | Moederdagactie
| Metronieuws | 'Stop varkensleed in de kraamkooi'
Gesloten

Ja, ik ontvang nu gratis de ansichtkaart en stuur deze aan de staatssecretaris!

8 mei is het Moederdag, de dag dat we moeders extra in het zonnetje zetten. Helaas heeft het moedervarken in de vee-industrie minder geluk. Zij brengt een kwart van haar leven door in een kraamkooi.

Daarom hebben wij een bijzondere en confronterende ansichtkaart laten ontwerpen die het leed van de moedervarkens wel heel dichtbij brengt. Jij kunt de kaart nu gratis bestellen en met jouw naam eronder naar staatssecretaris Van Dam sturen! Samen vragen we Van Dam een einde te maken aan het gebruik van de kraamkooi.

Deze campagne is afgelopen
Meer doen voor de varkens?
Doneer nu!
Deel deze campagne