Demissionair landbouwminister Adema heeft besloten dat veehouders jaarlijks hun stallen moeten laten keuren op brandveiligheid. Dit is een stap in de goede richting om stalbranden te voorkomen. Toch blijft de kans op een stalbrand altijd bestaan. Daarom zijn er ook maatregelen nodig die ervoor zorgen dat bij een brand minder slachtoffers vallen.
Verplichte keuring van varkensstallen
De nieuwe maatregelen vereisen dat iedere stal jaarlijks wordt gecontroleerd op brandveiligheid. Daarnaast vindt er – afhankelijk van de grootte van de veehouderij en de aanwezigheid van bepaalde installaties – eens in de drie of vijf jaar een verplichte controle van de elektra plaats. Deze maatregelen richten zich op belangrijke oorzaken van stalbranden, zoals kortsluiting door oude elektra. De minister wil daarmee het aantal stalbranden in 2026 halveren, van 54 naar 27 branden per jaar.
Geen maatregelen om dieren uit de brand te redden
Ondanks deze nieuwe maatregelen zullen er dus stalbranden blijven plaatsvinden. Omdat er steeds meer varkens per stal worden gehouden, kan een enkele brand nog steeds duizenden levens eisen. Waar blijven de maatregelen om dieren te redden tijdens een brand? Varkens leven in afgesloten stallen en kunnen bij een brand geen kant op. Ze komen om in de vlammenzee of stikken in de rook terwijl hun soortgenoten krijsen van de pijn en angst. Het is goed nieuws dat de overheid steeds meer aandacht heeft voor stalbranden, maar er is meer nodig!
Varkens hebben vluchtweg nodig
Een uitloop naar buiten geeft varkens een kans om te vluchten als het noodlot toeslaat. Ook laat een uitloop varkens wennen aan de buitenwereld, zodat ze naar buiten durven te vluchten bij een brand. De varkens in de vee-industrie kennen alleen hun krappe, betonnen hok en vinden het vaak eng om een onbekende omgeving te verkennen. Een uitloop neemt die angst weg. Bij een brand in een stal met uitloop konden vorig jaar honderden varkens ontsnappen aan de vlammenzee. Dat is dus een extra reden om varkens niet op te sluiten in potdichte stallen.
Als dierwetenschapper ken ik het leed van varkens in de intensieve veehouderij maar al te goed. Het huidige systeem ziet varkens alleen als producten, waardoor ze structureel worden mishandeld en uitgebuit. Een triest bestaan voor dieren die zoveel beter verdienen. Bij Varkens in Nood zet ik mij met veel passie in om het leven van de miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.