Tweede Kamer antwoordt op onze petitie tegen internationale diertransporten

Varkens op transport

Op 17 juni is onze petitie voor het stoppen van internationale diertransporten tijdens de coronacrisis overhandigd aan de minister en de Tweede Kamer. De petitie werd in korte tijd meer dan 20.000 keer ondertekend. Onze dank is groot!

De petitie heeft nu al bijgedragen aan een belangrijke verbetering. Eind mei besloot minister Schouten dat er geen veetransporten meer worden toegestaan naar landen buiten de EU zolang de sector het dierenwelzijn onvoldoende kan garanderen. Daarnaast wordt de informatie uit de petitie gebruikt in het te voeren commissiedebat ‘Dieren in de veehouderij’.

Naleving welzijnsregels onmogelijk

In maart ontstonden in veel Europese landen ongekend lange files door de strenge grenscontroles. Transporten met levende dieren stonden uren- of zelfs dagenlang te wachten, soms met fatale gevolgen. Ook werden de halteplaatsen gesloten waar de dieren normaal gesproken rust, eten en drinken krijgen. Varkens in Nood riep minister Schouten op om internationale transporten te stoppen zolang het naleven van dierenwelzijnsregels onmogelijk blijft.

Bespreking in de Tweede Kamer krijgt vervolg

Onze petitie is besproken door de commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De commissie is van mening dat er in de petitie informatie staat die gebruikt kan worden bij het commissiedebat ‘Dieren in de veehouderij’ dat nog plaats zal vinden.* Als voorbereiding op dit algemeen overleg kunnen Kamerleden de petitie doornemen. 

Controle op voortgang

Varkens in Nood blijft pleiten voor een einde aan álle langeafstandstransporten, buiten én binnen Europa. Het harteloze gesleep met dieren is en blijft onacceptabel. Wij zijn erg benieuwd wat het debat gaat opleveren en houden jullie op de hoogte. Zonder jullie handtekeningen en steun waren we niet zo ver gekomen! 

*Het commissiedebat is openbaar en live te volgen via tweedekamer.nl of via de app Debat Direct van de Tweede Kamer.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!