Verandering in de varkenshouderij

Gesloten

Verandering in de varkenshouderij

67.124 mensen hebben getekend!

67.124

Update: De misstanden in de varkenshouderij zetten zich nog steeds voort. Soms hebben we success en treedt ergens verbetering op (beter toezicht, minder verveling). Maar andere misstanden verergeren weer. Een lichtpuntje: sanering van varkenshouderijen staat op de politieke agenda. Naar verwachting zullen in 2021 ruim 200 varkenshouders stoppen. Dat betekent dat Nederland dan zo’n 400.000 varkens minder telt. Ook komen er in 2021 weer nieuwe regelingen voor verdere krimp van de varkenssector.

Hoogste tijd voor drastische hervorming

Varkens in Nood heeft alle misstanden bij varkens op een rij gezet in een nieuw rapport. Dat zijn er 120. Van doorligwonden tot maagzweren, overvolle stallen, speendiarree, ongeschikt afleidingsmateriaal, uitputting, stress en ga zo maar door. Al die ellende levert de varkensboeren niets op; de varkenssector staat er slechter voor dan ooit en een groot deel van de boeren staat op het punt om failliet te gaan. Het is NU de hoogste tijd voor verandering! 

Het is tijd om te bouwen aan een schone, gezonde en diervriendelijke toekomst. Doe jij mee? Varkens in Nood schreef een voorstel voor een transitie van een zieke overproducerende varkenssector naar kleinschalig, duurzaam en meer vleesvervangers.

Jan Terlouw: laten we het anders gaan doen

In de media

| Parool.nl | Is het varken nu gered?
| Telegraaf.nl | ’Dierenwelzijn moet hoger op agenda’
| Boerderij magazine | Boerderij.nl | ‘Steun voor boeren op alle fronten’
| Animalstoday.nl | Karen’s blog: Ik baal van Boxtel
| AmsterdamFM | Een kennismaking met de vleesvarkens
| NPO Radio 1 Vroege Vogels | Misstanden bij de varkens
Deel deze campagne
Gesloten

Ja, ik teken vóór verandering!

Het is tijd voor verandering. De overheid moet de zieke varkenssector saneren en investeren in nieuwe, veelbelovende vervangers van vlees, zuivel en eieren. Deze transitie moet mogelijk gemaakt worden door een accijns op vlees.

Nu is het moment.

Lees hier de volledige tekst

Het is nu tijd om de varkenshouderij te veranderen

De varkenssector blijkt een gebed zonder einde. Volgens een rapport van Stichting Varkens in Nood telt de varkenshouderij anno 2015 maar liefst 120 misstanden. Daarnaast verdwijnen oerwouden voor de teelt van veevoer, is de veesector verantwoordelijk voor klimaatverandering en wordt de volksgezondheid bedreigd door resistente bacteriën en vervuilde mest. Dit alles levert ook nog eens vrijwel niets op; een groot deel van de varkensboeren staat op het punt om failliet te gaan en hetzelfde lot te ondergaan als de bijna 20.000 varkensboeren die de afgelopen twintig jaar al zijn verdwenen.

In Silicon Valley worden ondertussen tientallen miljoenen geïnvesteerd in de ontwikkeling van vervangers van vlees, zuivel en eieren. Met de marketingkracht van de Apples en de Googles van deze wereld kan het dan in korte tijd hard gaan. Als de BV Nederland nu investeert in deze ontwikkeling kan een geheel nieuwe bedrijfssector ontstaan.

Varkens in Nood wil een accijns op vlees. Met dit geld moet de intensieve varkenshouderij worden gesaneerd en kan Nederland investeren in hoogwaardige vervangers van vlees, zuivel en ei.

Accijns op vlees

Er is geld nodig om te saneren en te investeren. Een Nederlander eet gemiddeld 38 kilo vlees per jaar (op basis van karkasgewicht ruim 76 kg). Bij 17 miljoen Nederlanders levert een accijns van € 0,15 per ons vlees bijna 1 miljard euro aan jaarlijkse inkomsten op.

Saneren van de varkenshouderij

De intensieve varkensindustrie is failliet en het is nu tijd om op gecontroleerde wijze, drastisch in te krimpen. Voor varkensboeren die stoppen, moet financiële compensatie komen. De overige varkensboeren moeten in staat gesteld worden over te stappen van verliesgevende bulkproducten naar een productiemethode met veel minder nadelen voor dierenwelzijn, natuur en milieu, klimaatverandering en volksgezondheid. Met financiering door de vleesaccijns.

Investeren in hoogwaardige vervangers van vlees, zuivel en eieren

Een investeringsfonds, betaald uit de vleesaccijns, kan de ontwikkeling van nieuwe, smakelijke vervangers van vlees, zuivel en eieren aanjagen en de productiekosten er van drastisch verlagen.

De BV Nederland

Het inkrimpen van de varkenssector, de omschakeling naar hoogwaardig varkensvlees en de opzet van een nieuwe bedrijfstak voor vervangers slagen alleen als dit gebeurt door samenwerking binnen de BV Nederland: varkenssector, supermarkten, wetenschap, banken, overheid en NGO’s. Noch banken, noch supers, noch de verwerkers en de boeren al helemaal niet, kunnen dit soort processen financieren. Dat moet de overheid doen.

Het is NU tijd om te bouwen aan een schone, gezonde en diervriendelijke toekomst. Een accijns op vlees maakt dit mogelijk.

Statusbericht


Deze campagne is afgelopen
Meer doen voor de varkens?
Doneer nu!

    Deel deze campagne