Uitspraak hoger beroep: varkenssector doet aan misleidende kindermarketing

Kraamkooi
Het kraamhok: volgens The Pig Story een comfortabele plek voor een zeug

Lesmateriaal van de Nederlandse varkenssector is reclame gericht op kinderen. De sector gebruikt misleidende en onjuiste informatie om jonge kinderen een positief gevoel te geven over varkensvlees. Zo oordeelde de Reclame Code Commissie na een klacht van Varkens in Nood. Deze conclusie is nu ook bevestigd in hoger beroep. 

Klacht Varkens in Nood

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) stuurde het lesmateriaal The Pig Story ongevraagd naar basisscholen in Nederland. Het boekje vol onwaarheden schetst een rooskleurig beeld van de varkenssector. Over het afschuwelijke leed van de varkens wordt gezwegen. Varkens in Nood diende daarop een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC). Die oordeelde dat er onmiskenbaar sprake is van reclame, gericht op kinderen. Dit soort reclame aanbieden als lesmateriaal is in strijd met de Nederlandse Reclame Code.    

Varkenssector in verweer

De POV was het niet eens met de uitspraak en ging in hoger beroep. Het College van Beroep moest oordelen of de uitspraak van de RCC terecht was. Vorige week kwam de uitspraak: ook het College van Beroep vindt het lesmateriaal kindermarketing. Het is voor kinderen niet duidelijk dat het boekje geen objectieve informatie biedt.  

Misleidende uitspraken

Het College van Beroep is het met de RCC eens dat er misleidende uitspraken in het lesmateriaal staan. Zo wordt een kraamhok omschreven als een comfortabele plek voor een zeug. De kraamkooi waarin ze wordt opgesloten, wordt niet benoemd. Ook hebben varkens het volgens het boekje gezellig in de stal en wordt er veel gespeeld. In werkelijkheid vervelen varkens zich stierlijk omdat de meeste stallen niet eens beschikken over het verplichte afleidingsmateriaal. Het College van Beroep oordeelt terecht dat deze uitspraken een veel te rooskleurig beeld geven van de varkenshouderij. 

Het College van Beroep voegt nog een extra misleidende uitspraak toe aan de eerdere uitspraak van de RCC. Het lesboekje leert kinderen dat ‘jonge biggen regelmatig overlijden doordat de zeug erop gaat liggen’. Een verdraaiing van de werkelijkheid, want de hoge biggensterfte is niet de schuld van de zeugen. Die worden speciaal gefokt om per worp steeds meer biggen te leveren. Een zeug is niet in staat om al deze biggen groot en sterk op de wereld te zetten. Zwakkere biggen zijn niet altijd in staat om de zeug te ontwijken als ze gaat liggen. Deze biggen overlijden niet door de zeug, maar door het meedogenloze fokbeleid van de varkenssector.    

Varkens in Nood blij met uitspraak

Het is geweldig nieuws dat ook het College van Beroep zich uitspreekt tegen de schaamteloze kindermarketing van de varkenssector. Het dierenleed in varkensstallen mag niet worden verzwegen!


Op de hoogte blijven van al onze acties tegen de varkensindustrie? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.