Deze zomer wéér oververhitte varkens op transport

De varkens gaan een helse zomer tegemoet. Transport op hete dagen blijft toegestaan. De vorige minister van Landbouw zou een einde maken aan het slepen met oververhitte varkens. Helaas is het verlagen van de maximumtemperatuur voor diertransporten uitgesteld. De varkens moeten weer een zomer wachten op betere bescherming. Het gevolg? Varkens die op warme dagen hijgend en trillend aankomen bij het slachthuis.

Keer op keer uitstel van strengere regels

Al sinds 2021 staat het verlagen van de maximumtemperatuur voor diertransporten op de politieke agenda. Toch stelt het ministerie deze hoognodige maatregel keer op keer uit. In 2023 sturen wij daarom een brandbrief en belooft de minister om in te grijpen. Een nieuwe regel zal transporten verbieden op dagen dat het warmer is dan 30 graden. We zijn nu een jaar verder en weer volgt er een teleurstelling. De verlaging is uitgesteld tot de zomer van 2025.  

Vervoer op warme dagen een lijdensweg

Op dit moment is het pas vanaf 35 graden verboden om dieren te vervoeren. Daar hebben de varkens weinig aan. Omdat ze niet kunnen zweten zijn ze extreem gevoelig voor warmte. Vanaf 25 graden raken varkens al oververhit. Ze trillen, kwijlen en happen naar adem. Transport in een overvolle en bloedhete vrachtwagen is een nachtmerrie. Waar blijven de maatregelen die varkens écht beschermen tijdens transport?    

Wij geven niet op en blijven aandacht vragen voor oververhitte varkenstransporten. Zodat de minister er niet meer omheen kan: varkens lijden op transport en hebben betere bescherming nodig. De varkens hebben jouw hulp hard nodig. Schrijf je in op de nieuwsbrief en doe als eerste mee met onze acties!

Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.