Nieuw onderzoek naar kraamkooien bewijst opnieuw wat iedereen al jaren weet

Het bekende wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports laat in een recent artikel opnieuw zien dat het opsluiten van zeugen in kraamkooien moet stoppen. Niet heel verassend, want wetenschappelijk onderzoek toont al jarenlang steevast aan dat zeugen ernstig lijden in kraamkooien. Toch worden deze kooien nog steeds standaard gebruikt in de vee-industrie.

Hoeveel meer onderzoek is er nog nodig?

De nieuwe publicatie in Scientific Reports is zeker niet het eerste wetenschappelijke bewijs tegen kraamkooien. Ook EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid) adviseert een meer diervriendelijk omgang met zeugen. Tal van vergelijkbare onderzoeken laten telkens dezelfde uitkomst zien maar zeugen worden nog steeds opgesloten. Hoe veel onderzoek moet er nog plaatsvinden voordat er iets wordt gedaan met deze uitslag?

Goede moeders

Een zeug is van nature een goede moeder, met een sterke drang om voor haar biggen te zorgen. In de natuur is ze urenlang bezig met het bouwen van een nest voor haar biggen. In de krappe kraamkooi kan ze nauwelijks bewegen, en al helemaal niet voor haar biggen zorgen. Dit veroorzaakt veel stress en frustratie.

Volgens de vee-industrie voorkomen kraamkooien dat zeugen per ongeluk op hun biggen gaat liggen. Een schijnoplossing voor een probleem dat de veehouderij zelf heeft gecreëerd. Zeugen worden al jarenlang bewust gefokt om steeds meer biggen te krijgen. Waar varkens in het wild gemiddeld 6 biggen krijgen, bevallen zeugen in de Nederlandse veehouderij van wel 16 biggen per keer. Als je een moedervarken van meer dan 200 kg in een krap hok opsluit met zoveel kleine en beweeglijke biggen, dan is dat inderdaad niet zonder risico. Maar als een zeug genoeg ruimte krijgt dan zijn de risico’s een stuk kleiner, vooral bij een normale hoeveelheid biggen.

Stoppen met kraamkooien

Een zeug die voor haar biggen kan zorgen, is een blije en ontspannen zeug. Dat is niet alleen beter voor de zeug, onderzoek toont aan dat die verzorging ook bijdraagt aan gezondere en socialere biggen. Varkens in Nood blijft strijden voor een verbod op kraamkooien. Help je mee?

Florine van der Sman

Als dierwetenschapper weet ik maar al te goed hoeveel leed varkens wordt aangedaan in de intensieve veehouderij. Het huidige systeem ziet varkens alleen als producten, waardoor ze structureel worden mishandeld en uitgebuit. Ze slijten hun korte leven in kale en krappe hokken. Een dieptriest bestaan voor dieren die zoveel beter verdienen! Daarom zet ik mij bij Varkens in Nood met veel passie in om het leven van de miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.