Hoe verkoop je een varkensfabriek van Straathof?

De Duitse stallen van Straathof staan te koop. Om ze verkoopbaar te maken was €25 miljoen nodig. Wat koop je daarvoor? Afleidingsmateriaal, ruimere hokken en eindelijk de wettelijke ruimte voor zeugen zodat ze nu, o luxe, languit op hun betonnen vloer kunnen liggen. Nogal pijnlijk om te lezen dat dat alleen lukt als de helft van de boxen leeg blijft.

Tot voor kort was het onduidelijk of straathof wel écht het beheer van zijn Duitse stallen uit handen had gegeven. Er werd nogal over gespeculeerd. Heel goed nieuws dus dat de stallen nu in de verkoop gaan. De huidige bewindsvoerders hebben naar eigen zeggen veel tijd en miljoenen euro's gestoken in het oplossen van de misstanden bij de voormalige bedrijven van Straathof. 

Het blad Boerderij ging langs bij één van die bedrijven in Gladau. Er leven op dit moment 7.000 zeugen, want voor zoveel dieren is de vergunning. Onder Straathofs bewind leefden er 13.000 zeugen in de stal! Het mag duidelijk zijn dat de dieren een stuk meer ruimte hebben gekregen, namelijk de wettelijk toegestane hoeveelheid. Dat is niet alles wat er moest gebeuren: de groepshokken zijn gemoderniseerd, de biggen krijgen tegenwoordig jute doeken als afleidingsmateriaal en de kraamstallen zien er beter uit. Ook is er uiteraard nieuw personeel aangenomen.

Het meest schrijnende: al die jaren hebben de zeugen niet gestrekt kunnen liggen in de kooien in de dekstal. Dat is op dit moment verholpen door om de andere box er één leeg te laten. Zo kan de zeug haar poten onder de box doorsteken zonder een buurvrouw te raken. De tijdelijke bedrijfsleider noemt het zelf ook "gekkenwerk". Wij denken met pijn in het hart aan het jarenlange dierenleed in die veel te kleine boxen.

Varkens in Nood voert campagne om voor Straathof ook in Nederland een beroepsverbod af te dwingen. Plannen en aanvragen van Straathof voor de uitbreiding en verbouwing van megastallen vechten wij aan met behulp van juridische procedures. Dat kunnen we doen dankzij uw hulp!