Twee illegale megastallen van de beruchte varkensbaron Straathof worden mogelijk gelegaliseerd. De bedrijven – met in totaal zo’n 35.000 varkens – draaien al een jaar zonder de vereiste vergunning voor de uitstoot van stikstof op beschermde natuurgebieden. De provincies Noord-Brabant en Flevoland willen die vergunning nu alsnog verlenen. De Partij voor de Dieren (PvdD) stelt Kamervragen.
Duizenden bedrijven zonder vergunning
Eind mei 2019 zette de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Met het PAS kregen projecten die te veel stikstof uitstoten toch een vergunning, ondanks de schade aan beschermde natuurgebieden. Door die uitspraak van de Raad van State hebben duizenden bedrijven in Nederland geen vergunning meer voor de Wet natuurbescherming (Wnb). Minister Schouten heeft daarop aangegeven dat de overheid nieuwe vergunningen zou verstrekken aan deze bedrijven. Ook Straathof maakte hier gebruik van.
Legalisering werkt krimp varkenshouderij tegen
De PvdD wil weten wat demissionair minister Schouten vindt van de mogelijke legalisering van de varkenshouderijen van Straathof. Vooral gezien de andere regelingen om varkensbedrijven juist op te kopen. Is het niet veel beter als overheid, om uit de stikstofcrisis te komen en om de stankoverlast van varkenshouderijen aan te pakken, de bedrijven niet legaliseert?
Maar de regelingen voor de beëindiging of opkoop van veehouderijen werken op basis van vrijwilligheid, antwoordt de minister. Een boer die door wil gaan, kan dat gewoon doen.
Stikstofruimte
De PvdD vraagt de minister waar de provincies de stikstofruimte vandaan halen voor deze twee legaliseringen. De overheid draait namelijk op voor de gevolgen: als de varkenshouder alsnog een vergunning krijgt, moet de overheid ergens anders besparen op stikstofuitstoot om negatieve effecten op kwetsbare natuurgebieden te voorkomen. Twee megastallen, met in totaal 35.000 varkens, veroorzaken immers een grote belasting op het milieu.
Maar volgens Schouten zijn er mogelijk geen extra maatregelen nodig, omdat in de stallen van Straathof stalsystemen gebruikt worden die de uitstoot beperken. In de praktijk betekent dat vaak de installatie van luchtwassers en emissiearme vloeren. En dat is slecht nieuws voor de varkens. Niet alleen verslechteren deze systemen de luchtkwaliteit in de stal, ze vergroten ook de kans op verstikking, brand en zelfs explosies. Daarnaast wordt steeds duidelijker dat de hoeveelheid uitstoot die deze stalsystemen beperken ernstig tegenvalt.
Onverteerbaar
De PvdD vraagt de minister of zij zich kan voorstellen dat mensen het onverteerbaar vinden dat juist Straathof alle medewerking lijkt te krijgen om zijn imperium verder uit te breiden. De beruchte boer kreeg in Duitsland een beroepsverbod vanwege dierenmishandeling en schond ook in Nederland herhaaldelijk wetten op dierenwelzijn.
Ook dit wijst de minister van de hand. Een Duits beroepsverbod kan geen reden zijn om een vergunning te weigeren en dierenmishandeling speelt geen rol bij de beoordeling van de aanvraag voor de vergunning.
Het ziet er dan ook naar uit dat Straathof gewoon zijn vergunningen krijgt. De overheid blijft de intensieve veehouderij de hand boven het hoofd houden. Het welzijn van de varkens is zoals gewoonlijk geen prioriteit. En dat is inderdaad onverteerbaar. Wij blijven actievoeren tegen de stallen van Straathof. Varkensfabrieken van boeren zoals Straathof horen niet thuis in Nederland!
Wil je op de hoogte blijven van onze strijd tegen Straathof? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!