Minister Schouten heeft eindelijk antwoord gegeven op de in maart gestelde Kamervragen over varkensboer Straathof. Een Duits beroepsverbod wegens ernstige dierenwelzijnsschendingen is geen reden voor maatregelen in Nederland. Het varkensleed is grenzeloos, maar de maatregelen zijn beperkt.
Beruchte varkensboer
Twee jaar geleden kwamen 24.000 varkens om het leven in de ergste stalbrand in Nederland ooit. De Knorhof brandde tot de grond toe af. De eigenaar van de megastal, Adriaan Straathof, bleek in Duitsland al zoveel overtredingen op zijn naam te hebben dat hij een beroepsverbod kreeg.
Ondanks het Duitse beroepsverbod – en vele overtredingen in Nederland - mag Straathof zijn Nederlandse stallen ongestoord uitbreiden en zelfs de Knorhof weer opbouwen. Wederom zullen daar duizenden varkens in meerdere verdiepingen op elkaar gepakt worden.
Beroepsverbod
Reden voor PvdD en SP om Kamervragen te stellen. Hoe is het mogelijk dat een varkenshouder met een Duits beroepsverbod zijn stallen in Nederland mag uitbreiden? En hoe staat het met de Europese zwarte lijst voor ondernemers die dierenwelzijn stelselmatig aan hun laars lappen?
Het antwoord van minister Schouten stelt teleur. Een buitenlands beroepsverbod wegens ernstige dierenwelzijnsschendingen geeft geen aanleiding tot een beroepsverbod of maatregelen in Nederland. Het kan evenmin grond zijn voor het weigeren van een omgevingsvergunning door provincie of gemeente, omdat dierenwelzijn niet wordt meegewogen bij de beoordeling van vergunningsaanvraag.
Varkens moeten nog even volhouden
De NVWA kan weliswaar zwaardere maatregelen opleggen, zoals sluiting van een bedrijf, bij overtreding van Europese dierenwelzijns- en gezondheidsnormen, aldus Schouten. Maar dat is niet mogelijk bij overtredingen van nationale dierenwelzijnsnormen. Daar moet volgens de minister verandering in komen met het wetsvoorstel Aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing, maar wanneer dit wordt ingevoerd is onduidelijk.
Dat geldt ook voor de Europese zwarte lijst van houders van dieren die in Europa een beroepsverbod hebben gekregen. De minister geeft aan dat ze hiervoor bij de Europese Commissie heeft gepleit, maar nog geen andere lidstaten mee te krijgen. De reacties van de lidstaten zouden ‘voorzichtig positief’ zijn.
Dierenwelzijn geen prioriteit
Bovendien lijkt het welzijn van de varkens zoals gewoonlijk geen prioriteit. De minister stelt namelijk ook dat een beroepsverbod een bijzonder zwaarwegende maatregel is, ‘die overwogen kan worden wanneer geconcludeerd wordt dat andere maatregelen uitgeput zijn en niet hebben geleid tot herstel van de tekortkomingen’.
De vele dierenwelzijnsschendingen die over de jaren heen in Nederlandse stallen van Straathof zijn geconstateerd, waren blijkbaar nog niet genoeg. Een beroepsverbod was niet aan de orde, aldus Schouten.
Blijf op de hoogte van dit dossier, maar ook van onze andere campagnes via onze nieuwsbrief.
Ondersteun ons om nog vaker belangrijke misstanden aan het licht te brengen en zo de positie van varkens te verbeteren. Doneer.
Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!