De nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum adviseert mensen om minder rood vlees te eten. Bewerkt vlees, vet vlees en vleesbeleg worden ook afgeraden.
Gezondheidsproblemen
Als het aan het Voedingscentrum ligt, gaan mannen de helft en vrouwen een derde minder rood vlees eten. Rood vlees is afkomstig van zoogdieren zoals varkens, koeien, schapen, geiten en paarden.
Bewerkt vlees (zoals hamburgers), vette vleessoorten (speklappen) en vleesbeleg worden door de Schijf van Vijf afgeraden. Deze producten worden in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals beroertes, diabetes en darmkanker.
Accijns op vlees
Varkens in Nood pleit al jaren voor een accijns op vlees om de vleesconsumptie te minderen. Het geld dat hiermee vrijkomt kan gebruikt worden voor een sanering van de varkenshouderij en ontwikkeling van vleesvervangers. Minder vlees consumeren zorgt ook voor minder klimaatverandering, minder risico’s voor de volksgezondheid en minder verlies aan natuur. De PvdA liet begin deze maand weten dat de overheid vleesconsumptie moet ontmoedigen, ook om de negatieve gevolgen voor mens, dier en milieu te beperken. De partij toonde zich voorstander van een accijns op vlees.