Begin september is de Rijksoverheid de klimaatcampagne ‘Iedereen doet wat’ gestart. De campagne moet Nederlanders helpen bewust duurzame keuzes in en rond het huis te maken. Wat opvalt: er wordt met geen woord gerept over minder vlees of zuivel consumeren.
Radiatorfolie en bandenspanning
De website iedereendoetwat.nl staat vol voorbeelden waarmee je je leven kunt verduurzamen, bijvoorbeeld met radiatorfolie, bandenspanning of deurdrangers. Alle beetjes helpen, maar met een waterbesparende douchekop gaan we het klimaat niet redden.
Als de overheid de klimaatcrisis erkent en een klimaatcampagne lanceert, moet ze het ook aandurven de maatregelen te benoemen die misschien wat minder makkelijk zijn, maar wel écht zullen helpen. Dus niet alleen omschakelen naar ledlampen, maar omschakelen naar een plantaardig dieet!
Vlees en zuivel minderen
De productie van vlees en zuivel legt een onevenredig grote druk op het milieu en het klimaat. Afhankelijk van het rapport dat je erop naslaat is de bio-industrie verantwoordelijk voor tussen de 14,5 en 51 procent van de jaarlijkse mondiale broeikasemissies. Het verschil in deze cijfers ligt in het al dan niet meerekenen van ontbossing – om ruimte te maken voor grazende dieren en de teelt van veevoer.
Blijven we eenzelfde hoeveelheid vlees consumeren, dan zal alleen al de vleesproductie ervoor zorgen dat Nederland de klimaatdoelen van 2050 niet haalt, zo bleek uit een rapport van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. En uit nieuwe cijfers van Wageningen Universiteit blijkt dat de totale vleesconsumptie in Nederland in 2018 juist weer is gestegen!
Iedereen doet wat – nu de overheid nog
Uiteraard is het goed dat de overheid aandacht besteedt aan de klimaatcrisis en burgers aanmoedigt duurzamere keuzes te maken. Maar zolang er wordt gezwegen over de maatregelen die écht zoden aan de dijk kunnen zetten, zoals minder dierlijke producten, is de campagne nogal onzinnig.
Het is dan ook hoogtijd dat de overheid met een echt ambitieus klimaatbeleid komt. Of, zoals Renske de Greef het mooi samenvat: “iedereen doet wat – nu de overheid nog”.
Als veearts werkte ik 7 jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.