Petitie cameratoezicht aangeboden aan Tweede Kamerleden

Op donderdag 6 september overhandigden wij onze petitie voor verplicht en transparant cameratoezicht in slachthuizen aan leden van de Tweede Kamer. Aansluitend was er een debat over de misstanden in slachthuizen waarin meerdere Kamerleden opriepen tot verplicht cameratoezicht. Minister Schouten wil die belofte helaas nog niet doen.

Leden van de landbouwcommissie nemen ruim 30.000 handtekeningen in ontvangst
Bij het aanbieden van de petitie konden we de landbouwwoordvoerders nog even kort toespreken om het standpunt van Varkens in Nood kracht bij te zetten. De Kamerleden van GroenLinks, SP, PvdA, VVD, PVV, PvdD en D66 luisterden met aandacht en deelden onze zorgen over de misstanden in slachthuizen.

Cameratoezicht nu nog niet verplicht

In het debat dat plaatsvond na het overhandigen van de petitie, drongen meerdere Kamerleden er bij de minister op aan om nu echt haast te maken met cameratoezicht in alle Nederlandse slachthuizen. Minister Schouten wil dit voorlopig helaas alleen doen op vrijwillige basis. Er loopt al enige tijd een proef in drie slachthuizen en die proef wordt eerst uitgebreid. Wel riep de minister alle slachthuizen op om zich snel aan te melden. Want, zegt ze, de slachterijen zeggen zelf, “de camera’s hangen er vaak al en we hebben niets te verbergen”.  ‘Meld je dan ook aan’, was de boodschap van de minister.

Oproep gehoord

Onze oproep is gehoord, dankzij alle 30.468 dierenliefhebbers die de petitie hebben getekend! Heel hartelijk dank daarvoor, ook namens alle dieren.

Kamerlid Bromet van GroenLinks vroeg de minister met klem: "Kunt u mij beloven dat mijn eerste debat over misstanden in slachthuizen direct het laatste debat is dat wij hier ooit nog over moeten voeren?"

Daar sluiten wij ons graag bij aan. Wij blijven strijden voor verplicht cameratoezicht in alle Nederlandse slachthuizen. Er moet echt een einde komen aan deze schokkende misstanden in Nederlandse slachthuizen. De tijd is op!

Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik 7 jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.