Kritische Kamervragen over misstanden varkensslachterijen

Frank Futselaar (SP) stelde 21 januari in het Vragenuurtje in de Tweede Kamer zeer kritische vragen over het gebrek aan toezicht en over de misstanden in varkensslachthuizen: ‘Dit is toch onaanvaardbaar? Dit zijn toch geen incidenten meer? Vindt de minister dat ook? Waar blijft het verplichte cameratoezicht? Waar blijven de boetes die wél afschrikken?’

Ook andere Kamerleden maken zich ernstige zorgen om de dieren 

Vorige week sprak Klaas Dijkhoff (VVD) zich al expliciet uit tegen de misstanden: 'Je hoeft echt geen vegetariër te zijn om boos te zijn over misstanden. Als ik lees over levend koken, levend villen of met een bot mes slachten, dan word ik boos. Wat mij betreft verplicht cameratoezicht. Laat de inspectie op afstand meekijken.'

Tijdens het Vragenuurtje op 21 januari konden andere Kamerleden dit alleen maar beamen. Laura Bromet (GroenLinks) wil dat er nu korte metten worden gemaakt met de ernstige overtredingen en het dierenleed. Ze vraagt de minister: ‘Kom eindelijk met (verplicht) cameratoezicht in slachterijen en zorg voor vrije toegankelijkheid van de beelden!’

Ook Moorlag (PvdA), De Groot (D66) en Ouwehand (PvdD) willen actie: de bandsnelheid in varkensslachthuizen (momenteel worden 650 varkens per uur geslacht!) moet omlaag, anders kan het dierenwelzijn én de voedselveiligheid nooit gegarandeerd worden. Daarnaast moet het cameratoezicht er nu echt komen: het toezicht en de handhavingsdruk moeten omhoog!

Minister Schouten is helaas ziek, maar haar vervanger Wouter Koolmees heeft alvast wat antwoorden: ‘Ja, de minister vindt deze misstanden onaanvaardbaar, net als de Kamerleden. En als het incidenten zijn, dan zijn het wel erg hardnekkige incidenten.’

Voor de rest van de antwoorden zullen we het herstel van minister Schouten moeten afwachten. Dhr. Koolmees kon alleen herhalen wat al eerder is aangeven. Antwoorden waar Varkens in Nood en de kritische Kamerleden geen genoegen mee nemen.

Eerder gemaakte afspraken zijn niet voldoende

  • Er zijn al afspraken gemaakt met de slachthuizen over vrijwillig cameratoezicht. (Opmerking Varkens in Nood: Dat werkt niet want de rapporten van NVWA laten zien dat varkens levend worden gekookt in een broeibak waar zo’n ‘vrijwillige camera’ op staat.)
  • Er zijn 13 slachthuizen die niet mee willen werken aan vrijwillig cameratoezicht. Minister Schouten wil daar werk van maken, maar het wordt nog steeds niet duidelijk óf en wanneer dat toezicht dan ook écht verplicht gaat worden.
  • Sinds december zijn de boetes verhoogd. (Opmerking Varkens in Nood: voorheen was zo’n boete 1500 euro, nu kan er 2500 euro worden gegeven. Maar dit is voor een slachthuis met een miljardenomzet een absurd laag bedrag natuurlijk)
  • Bij recidivisten kan er harder worden opgetreden. Het slachthuis kan onder verscherpt toezicht worden gesteld of eventueel gesloten worden. (Opmerking Varkens in Nood: wij zijn heel benieuwd naar de uitleg hierover van minister Schouten. Het zou héél goed zijn als bij een herhaling van een overtreding het slachthuis daadwerkelijk, desnoods tijdelijk, gesloten zal worden!)

Wat kun jij doen tegen deze misstanden?

Teken de brandbrief aan minister Schouten, waarin we pleiten voor verplicht cameratoezicht en strengere straffen voor slachthuizen die de wet overtreden. Samen met mensen zoals jij geven we de varkens een stem in de politiek! Wil je nog meer doen? Kijk dan hier voor tips om diervriendelijk(er) te eten.

Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik 7 jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.