Bedroevend nieuws: de plannen voor strengere dierenwelzijnsregels in Europa worden uitgesteld. De Europese Commissie zou eind dit jaar met een wetsvoorstel komen om het dierenwelzijn in veehouderijen te verbeteren. Er waren beloftes voor een kooiverbod, het voorkomen van misstanden in slachthuizen en betere bescherming van dieren tijdens transporten. Helaas laat de Commissie de varkens nu toch in de steek: de strengere regels voor kooien en slachthuizen zijn van de planning verdwenen.
Varkens hebben betere bescherming nodig
De reden voor het uitstellen van beter dierenwelzijn in Europa? Er zou meer tijd en onderzoek nodig zijn om de geplande verbeteringen waar te maken. Bijzonder teleurstellend, want de voorbereiding van dit wetsvoorstel duurt al jaren. In die tijd hebben wetenschappers al veel informatie aangeleverd om de betere bescherming van dieren in de veehouderij mogelijk te maken. Hun adviezen tonen juist aan dat strengere regels in de veehouderij hard nodig zijn.
Opsluiten van moedervarkens gaat door
Het beloofde kooiverbod zou er einde maken aan een van de grootste misstanden van de varkenshouderij: het wekenlang opsluiten van moedervarkens in krappe kraamkooien. Zeugen kunnen zich in een kooi niet eens omdraaien, laat staan voor hun biggen zorgen. Nu het wetsvoorstel langer op zich laat wachten, blijven zeugen lijden in kooien.
Geen strengere aanpak slachthuizen
Ook de regels voor de bescherming van dieren tijdens de slacht zouden aangescherpt worden. Daarmee zou een einde komen aan de vele misstanden in slachthuizen die (ook in Nederland) keer op keer blijven voorkomen: varkens worden geschopt en geslagen of zijn nog bij bewustzijn als hun keel wordt doorgesneden. Het is ronduit schandalig dat de Europese Commissie de dieren in stallen én slachthuizen aan hun lot overlaten.
Strengere regels transport komen er wel
Er is één lichtpuntje: er komt dit jaar nog wel een voorstel voor betere bescherming van dieren tijdens transporten. Met dat voorstel kunnen verschillende nare praktijken worden aangepakt, zoals het urenlang vervoeren van jonge biggen naar buitenlandse veehouderijen en het lijden van varkens in snikhete vrachtwagens op zomerse dagen. Helaas moeten we ook hier afwachten hoe streng de nieuwe regels precies worden.
De Europese Commissie lijkt zich weinig aan te trekken van het dierenleed in stallen en slachthuizen. Wij blijven uiteraard strijden om deze misstanden op de politieke agenda te zetten!
Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.