Stopt jouw supermarkt het krulstaartleed?

Hoewel het al 30 jaar verboden is, branden Nederlandse veehouders nog steeds het staartje af van bijna iedere big. Supermarkten weten dit, maar kiezen er bewust voor om dat vlees in de schappen te leggen. Ontzettend kwalijk, want juist supermarkten hebben een unieke positie om het welzijn van varkens in Nederland aanzienlijk te verbeteren.

Hoe kan het stoppen?

Veehouders branden de staartjes van biggen af om te voorkomen dat hokgenoten daar in gaan bijten. Maar dat staartbijten is vrijwel altijd een reactie op de slechte leefomstandigheden in stallen. Om varkens te laten stoppen met staartbijten zijn stallen nodig met grotere hokken, schone stallucht, meer daglicht en meer afleidingsmateriaal.

Waarom gebeurt dit niet?

Het aanpassen van de huidige stallen in de gangbare varkenshouderij vereist een flinke investering. De meeste veehouders kunnen dat niet betalen door de lage prijs die zij ontvangen voor hun varkens.

Wie kan dit veranderen?

Supermarkten houden de prijs van het vlees bewust laag om klanten naar de winkel te lokken. Als supermarkten 20 euro meer betalen voor een varken mét een staart dan kunnen veehouders hun stallen aanpassen en stoppen met het afbranden van biggenstaartjes. 

Wat kan ik doen?

Als supermarkten iemand te vriend willen houden dan is het wel de klant. Als genoeg klanten bezwaar maken tegen de verkoop van vlees van varkens zonder staart, dan krijgen we de supermarkten in beweging. Jij kunt daarbij helpen door een noodbericht te sturen naar jouw supermarkt.

Wat kunnen we bereiken?

Supermarkten hebben de macht om een einde te maken aan het afbranden van biggenstaartjes. Als zij alleen nog maar vlees verkopen van varkens met een staart dan zullen veehouders hun stallen moeten aanpassen. Dan krijgen alle varkens van Nederland een aanzienlijk beter leven! Help je mee?
 

Florine van der Sman

Als dierwetenschapper weet ik maar al te goed hoeveel leed varkens wordt aangedaan in de intensieve veehouderij. Het huidige systeem ziet varkens alleen als producten, waardoor ze structureel worden mishandeld en uitgebuit. Ze slijten hun korte leven in kale en krappe hokken. Een dieptriest bestaan voor dieren die zoveel beter verdienen! Daarom zet ik mij bij Varkens in Nood met veel passie in om het leven van de miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.