Een Franse varkenshouder is veroordeeld voor het routinematig afbranden van biggenstaarten. Hij krijgt een boete van 50.000 euro. Volgens de rechter maakt de boer zich schuldig aan dierenmishandeling. Het is voor het eerst dat een rechtbank in Frankrijk het standaard couperen van varkensstaarten veroordeeld. Hopelijk is dit het begin van het einde voor deze vreselijke praktijk!
Eindelijk straf voor jarenlang gedoogde praktijk
Al sinds 1991 staat in de Europese richtlijnen vermeld dat biggenstaarten niet systematisch mogen worden afgebrand. Toch wordt deze praktijk in de meeste Europese landen gedoogd om staartbijten te voorkomen. Dit is de eerste keer dat iemand in Frankrijk wordt veroordeeld voor het afbranden van biggenstaarten. De zaak werd aangespannen in reactie op undercoverbeelden van de Franse dierenbeschermingsorganisatie L214.
Staartbijten gevolg van slechte leefomstandigheden
Varkens in de intensieve veehouderij leven in krappe, kale hokken. Dat zorgt voor ernstige verveling en frustratie, want varkens hebben een sterke drang om hun omgeving te verkennen. Bij gebrek aan afleiding gaan ze uit pure frustratie in elkaars staart bijten. Volgens de Europese regels mag je als varkenshouder pas overgaan tot couperen als het verbeteren van de huisvesting niet helpt om staartbijten te voorkomen. Maar bijna alle varkenshouders branden de staartjes standaard af zonder eerst de huisvesting te verbeteren. En dat is tegen de regels.
Ook in Nederland worden biggenstaarten standaard geamputeerd
Ook in Nederland is het verboden om routinematig biggenstaarten af te branden. En ook in Nederland houden varkenshouders zich niet aan de regels: bij 98% van de Nederlandse biggen wordt het staartje afgebrand. De uitspraak van de Franse rechter is daarom een belangrijk signaal, ook voor Nederlandse varkenshouders.
Einde couperen in Nederland in zicht
Wij willen dat Nederlandse varkenshouders zo snel mogelijk stoppen met het afbranden van biggenstaarten. Op dit moment heeft landbouwminister Staghouwer met de varkenssector afgesproken dat er uiterlijk in 2030 niet meer gecoupeerd wordt. Wij zien geen enkele legitieme reden om nog eens 8 jaar lang varkens te blijven verminken. Varkenshouders moeten de huisvesting zo snel mogelijk aanpassen aan de behoeftes van varkens, en niet de varkens aanpassen aan de huisvesting.
Vind jij ook dat het afbranden van biggenstaarten zo snel mogelijk moet stoppen? Steun onze strijd met een donatie!
Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.