Corona in de slachthuizen: wat betekent dat voor de dieren?

Varken in slachthuis

Een aantal slachthuizen is gesloten omdat te veel personeel besmet is met COVID-19 en de coronaregels onvoldoende werden nageleefd.

‘Slachthuizen die sluiten’, dat klinkt de meeste dierenliefhebbers als muziek in de oren. Maar de realiteit is helaas een stuk minder feestelijk. Onlangs zijn drie grote Nederlandse slachthuizen (tijdelijk) gesloten: Vion in Groenlo en Apeldoorn, en Van Rooi Meat in Helmond. Dier&Recht en Varkens in Nood maken zich ernstig zorgen over de dieren die op de planning stonden om geslacht te worden.

De stallen puilen uit

De intensieve veehouderij houdt er een heel strakke planning op na. Iedere dag dat een stal leeg staat, kost geld. Wanneer de dieren op transport gaan naar het slachthuis, worden zo snel mogelijk alle hokken schoongemaakt en komt binnen één à twee dagen een nieuwe lading dieren aan. De cyclus van het vetmesten kent geen onderbreking.

Als de dieren in de stallen blijven doordat ze niet naar het slachthuis kunnen, raken de stallen letterlijk propvol. De afmetingen van de hokken zijn minimaal: iedere big, ieder kalf kan nét liggen, opstaan en zijn kont keren. Als de dieren een paar kilo zwaarder worden dan gepland, passen ze letterlijk niet meer in het hok. Dit veroorzaakt ernstige dierenwelzijnsproblemen.

Soms worden slachthuizen gesloten terwijl de trucks met slachtvee al in aantocht zijn. Die varkens of kalveren kunnen niet terug naar hun oude stal. Er wordt dan een plek gezocht bij een ander slachthuis. Dit kan betekenen dat de dieren veel langer op transport zijn dan goed voor ze is.

Uitwijken naar andere slachthuizen leidt tot nog meer dierenleed

Vion Groenlo zegt ervan uit te gaan dat andere slachthuizen hun werk kunnen overnemen, maar wij betwijfelen dat. De werkdruk in slachthuizen is extreem en de snelheid van de slachtlijnen ís vaak al te hoog. Als dieren heel snel geslacht worden, gaat er veel fout. Het komt regelmatig voor dat dieren niet goed verdoofd worden en een vreselijke dood sterven doordat ze levend worden versneden. Het stoppen van een slachtlijn als er iets mis gaat is te duur, want iedere minuut kost geld.

Hoe moet dat dan als er ineens grote aantallen éxtra slachtvee worden bezorgd? Het dierenleed is waarschijnlijk niet te overzien. Wij vrezen dat uitwijken naar andere slachthuizen geen directe oplossing is voor het overschot aan slachtdieren. Zo veroorzaken de maatregelen tegen corona nog meer dierenleed in sectoren waar het toch al slecht gesteld is met dierenwelzijn. En het einde is nog niet in zicht…

Wil je op de hoogte blijven van onze campagnes tegen de vleesindustrie? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.