De Nederlandse onderzoeker Mark Post richt samen met voedseldeskundige Peter Verstraate het bedrijf Mosa Meat op. Met de oprichting van Mosa Meat is de commerciële productie van kweekvlees weer een stap dichterbij. Dat is goed nieuws voor de varkens, want bij massaproductie van kweekvlees kan de veestapel snel slinken.
Binnen vijf jaar te koop
Twee jaar geleden liet een team van Nederlandse wetenschappers het eerste prototype van een hamburger op basis van gekweekt vlees proeven aan een testpanel. De kweekburger kostte toen nog 250.000 euro om te produceren. Mosa Meat, het bedrijf achter het kweekvlees, zoekt nu investeerders om de laatste stappen richting commerciële productie te kunnen financieren. Om het kunstvlees op de markt te kunnen brengen moeten de productiekosten verder omlaag en wil het bedrijf de smaak verbeteren door vetweefsel toe te voegen. Pas als het lukt om een product te kweken dat qua smaak vergelijkbaar is met regulier vlees zal de productie worden gestart. Het bedrijf hoopt het kweekvlees binnen vijf jaar op de markt te brengen.
Kweekvlees als alternatief voor de vee-industrie
Mosa Meat wil met het kweekvlees vooral inspelen op de groeiende vraag naar duurzaam geproduceerd dierlijk eiwit. Steeds meer mensen zien ethische bezwaren in het consumeren van vlees uit de intensieve veehouderij, maar niet alle mensen vinden vleesvervangers op basis van soja en lupine een aantrekkelijk alternatief. Kweekvlees kan aan deze grote groep mensen een duurzaam en efficiënt alternatief voor vlees leveren. De dieren die dan overblijven kunnen meer ruimte krijgen. Zo wordt dankzij de komst van kweekvlees heel veel dieren een miserabel leven bespaart.