“Nooit meer Knorhof”

"Nooit meer Knorhof"
De gemeente past het bestemmingsplan aan en kiest voor woningbouw op het terrein van de Knorhof.

In juli 2017 brandde megastal ‘De Knorhof’ van varkensbaron Adriaan Straathof volledig uit. Meer dan 24.000 varkens kwamen om in de vlammenzee. Als het aan de gemeente Buren ligt, komt de varkensflat nooit meer terug. Op 25 april 2023 heeft de gemeenteraad met overgrote meerderheid gestemd voor aanpassing van het bestemmingsplan, waarmee herbouw eindelijk van de baan lijkt.

Sinds de verwoestende brand in 2017 heeft Varkens in Nood meerdere juridische procedures gevoerd tegen de megastallen van de beruchte varkenshouder. Straathof staat erom bekend dierenwelzijns- en milieuregels aan zijn laars te lappen. Na de brand werd duidelijk dat er in de Knorhof zo’n 20.000 varkens werden gehouden. Biggen niet meegeteld. Dat terwijl de Knorhof een vergunning had voor 13.000 varkens.

Maar ondanks de vele overtredingen leek het er lange tijd op dat de Knorhof terug zou keren. In 2019 vroeg Straathof zelfs een aanvullende vergunning aan voor de herbouw én uitbreiding. Er was direct veel verzet tegen de plannen. “Nooit meer Knorhof” schalde het tijdens de vele protesten.

Bestemmingsplan sluit intensieve veehouderij uit

De gemeente Buren dacht lange tijd dat herbouw niet tegen kon worden gehouden. Tot kortgeleden bleek dat Straathof er niet in slaagde zijn plannen voldoende te onderbouwen. De vergunningprocedures bij de provincie liepen stuk. Omdat er sinds de afschuwelijke brand al bijna zes jaar geen gebruik wordt gemaakt van het terrein, is de kans zeer klein dat de boer nog een vergunning krijgt.

Onder andere de Partij voor de Dieren is blij met het voorstel. "Twee verdiepingen dierenleed, een varkenshel en een stikstofbom. Huizen bouwen voor Erichem in plaats van stank en fijnstof." zegt Joop de Jonge van de PvdD tegen De Gelderlander.

Straathof start rechtszaak

Het kan zijn dat gemeente Buren een schadevergoeding moet betalen aan Straathof. De varkenshouder heeft al een rechtszaak aangespannen tegen de provincie omdat de vergunning is geweigerd. Het aanpassen van het bestemmingsplan zal ongetwijfeld een rechtszaak opleveren tegen de gemeente. Maar aangezien er feitelijk geen varkenshouderij aanwezig is, doet het nieuwe bestemmingsplan volgens de gemeente recht aan de situatie. Mocht het komen tot een schadevergoeding, dan kan het rijk of de provincie misschien meebetalen, zegt De Jonge. "Een kleine prijs waarmee je ongelooflijk veel dierenleed kunt voorkomen, woningen kunt bouwen en de omgeving van schone lucht kunt voorzien."

Nooit meer Knorhof

Varkens in Nood is blij met de uitkomst van de stemming. Het is al veel te lang de regel dat brandveiligheid geen geld mag kosten in de intensieve veehouderij. Nog altijd sterven ieder jaar tienduizenden dieren een gruwelijke dood bij stalbranden, omdat een dierenleven het niet waard is te beschermen. Het is een krachtig signaal dat zowel de provincie als de gemeente herbouw van deze horrorstal wegstemmen. 

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!