Vlees maakt net zo dik als snoep

Volgens een onderzoek van de universiteit van Adelaide is vlees net zo sterk aan obesitas verbonden als suiker. Dat melden de Australische wetenschappers in een rapport dat eerder deze week werd gepresenteerd.

Op basis van data uit 170 verschillende landen hebben de onderzoekers in kaart gebracht in hoeverre het nuttigen van voedsel uit verschillende voedselgroepen samenhangt met het voorkomen van obesitas. Deze data was beschikbaar gesteld door de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) en de World Health Organisation (WHO).

Insuline

Interessant genoeg is de invloed van vlees op obesitas even groot als die van suiker. Daarom doen de wetenschappers de aanbeveling dat gezondheidsorganisaties vlees opnemen in de rij van dik makend voedsel. De makkelijk beschikbare proteïnes, zo beargumenteren zij, worden namelijk snel opgeslagen als energie in vorm van vet en hebben een negatieve invloed op de insulinehuishouding. Dit werd tot nu toe alleen van suiker gezegd; insuline-resistentie word heel vaak gevonden bij mensen met een gewichtsprobleem.

Tijd voor een verandering van het voedselpatroon, dus. Want vlees maakt net zo dik als snoep.