De zaak rond de vergunning voor een staluitbreiding van de beruchte varkensbaron Straathof kan wel eens grote gevolgen hebben voor de Nederlandse veehouderij. Volgens de Advocaat-Generaal van het Europese Hof is de Nederlandse inspraakprocedure rond de vergunning namelijk in strijd met het Europese recht. Goed nieuws: als het Hof dit advies overneemt dan betekent dit dat de rechtbank Limburg onze bezwaren tegen uitbreiding van deze varkensfabriek alsnog inhoudelijk zal moeten behandelen.
Vergunning Straathof
In 2017 kreeg varkensbaron Adriaan Straathof een vergunning voor een forse uitbreiding van één van zijn bestaande varkensfabrieken. Varkens in Nood verzet zich in een procedure bij de rechtbank Limburg fel tegen de deze vergunning. Alle voorgaande misstanden, zoals de afschuwelijke brand waarbij 20.000 varkens omkwamen, liggen ons nog vers in het geheugen.
Het Verdrag van Aarhus
Marcel Middelkamp, de jurist en milieudeskundige van Varkens in Nood, ontdekte dat de inspraakprocedure rondom het verlenen van de vergunning in strijd is met het Verdrag van Aarhus. Dit verdrag moet de toegang tot de rechter garanderen bij milieuaangelegenheden, zoals de uitbreiding van een grote varkensstal.
En juist die toegang tot de rechter wordt in Nederland tegengewerkt. De Nederlandse wet (artikel 6:13 Awb) bepaalt namelijk dat burgers niet in beroep kunnen gaan tegen een vergunning, als zij eerder niet hebben gereageerd op de ontwerpvergunning.
In strijd met Europees recht
De zaak loopt inmiddels al bijna drie jaar. De rechtbank Limburg kwam er niet uit en vroeg advies aan het Europese Hof van Justitie over de uitleg en betekenis van het Verdrag van Aarhus.
Het advies van de Advocaat-Generaal maakt nu korte metten met de Nederlandse wet: de voorwaarde in de Nederlandse wet die de toegang tot de rechter afhankelijk maakt van een eerdere deelname in de procedure, is in strijd met het Verdrag van Aarhus.
Vergunningen op losse schroeven
Op basis van dit advies zal het Hof nog dit jaar uitspraak doen. Dat betekent dat niet alleen de vergunning van Straathof, maar wellicht honderden, misschien wel duizenden, omgevingsvergunningen onjuist zijn verleend. De uitspraak kan dus grote gevolgen hebben voor de Nederlandse veehouderij en andere bedrijven. Een groot succes in onze strijd tegen de intensieve veehouderij!
Met dit soort juridische procedures houden we al een aantal jaren de (her)bouw en uitbreiding van de stallen van Straathof tegen. Op deze manier besparen we een hoop dierenleed! Omdat dit kostbare procedures zijn, kunnen we dit niet doen zonder jouw hulp.
Help je mee in de strijd tegen varkensbaron Straathof?
Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!