Uitspraak van Europees Hof wordt gebruikt in strijd tegen varkensstallen

In de strijd tegen een grote varkensstal wordt er dankbaar gebruik gemaakt van een belangrijke uitspraak in een zaak van Varkens in Nood. In deze zaak oordeelde het Europese Hof van Justitie dat Nederland de Europese wet overtreedt bij het verlenen van vergunningen aan grote veestallen.

Varkens in Nood vecht vergunning varkensbaron aan

In 2017 protesteerde Varkens in Nood bij de rechter tegen de vergunning voor een staluitbreiding van de beruchte varkensbaron Straathof. Volgens de Nederlandse wet (artikel 6:13 Awb) moest ons beroep worden afgewezen, omdat wij eerder geen ‘zienswijzen’ (geen reactie) hadden ingediend tegen de ontwerpvergunning.

Artikel 6:13 Awb bepaalt namelijk dat burgers niet in beroep kunnen gaan tegen een vergunning, als zij eerder geen zienswijzen hebben ingediend tegen de ontwerpvergunning. 

Nederlandse wet in strijd met Europees recht

Met deze bepaling in de Nederlandse wet wordt toegang tot de rechter beperkt. Dat is in strijd met het Europese Verdrag van Aarhus, zo betoogde Marcel Middelkamp, de jurist die Varkens in Nood bijstaat in de zaak tegen Straathof.

Het Europese Hof van Justitie gaf ons gelijk: ook wanneer burgers geen zienswijzen indienen, moeten ze in beroep kunnen gaan. Vele vergunningen zijn ten onrechte niet aan een rechter voorgelegd, waardoor vele bezwaren tegen onder meer grote veestallen nooit inhoudelijk zijn behandeld.

Uitspraak ingezet in strijd tegen varkensstallen

Van de uitspraak wordt nu al dankbaar gebruikgemaakt. Zo beroept Mobilisation for the Environment (MOB) zich op de uitspraak om de vergunning van een bedrijf met 11.000 varkens van tafel te krijgen.

De provincie Flevoland stelt dat het beroep van MOB niet behandeld hoeft te worden, omdat de milieuorganisatie eerder geen zienswijzen heeft ingediend tegen de ontwerpvergunning. Maar de uitspraak van het Europese Hof in de zaak van Varkens in Nood zet een streep door dit argument.

Grote gevolgen voor Nederlandse veehouderij

Het is goed om te zien dat de uitspraak in onze zaak nu ook door anderen wordt gebruikt om vergunningen voor varkensstallen aan te vechten. Het oordeel van het Europese Hof kan wel eens grote gevolgen hebben voor de Nederlandse veehouderij.

Op de hoogte blijven van onze zaak tegen varkensbaron Straathof? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!