Lidl terug aan kop in Varkensvleesmonitor

Supermarkten beloven al jaren over te stappen op varkensvlees met het Beter Leven keurmerk. Om te controleren of ze hun beloften nakomen, meet Varkens in Nood iedere maand hoeveel varkensvlees in de Nederlandse supermarkten het Beter Leven keurmerk heeft.

Lidl is na een maand weer terug aan kop in de Varkensvleesmonitor! De prijsvechter heeft in januari 2017 met 67% het meeste varkensvlees met het Beter Leven keurmerk in de schappen liggen. Bij het verse vlees (karbonades, spare ribs e.d) is dit zelfs 86%. De belofte van de supermarkten om in ieder geval in 2015 over te zijn op varkensvlees Beter Leven keurmerk wordt zelfs begin 2017 niet gehaald.

De voornaamste conclusies op een rij:

  • Prijsvechter Lidl heeft met 67% het meeste varkensvlees met het Beter Leven keurmerk in de schappen liggen. Bij het verse vlees (karbonades, spare ribs e.d) is dit zelfs 86%.
  • AH maakt er een potje van; AH beloofde om alle gekookte ham het Beter Leven keurmerk te geven, maar die belofte is niet meer terug te zien in de telling.
  • Aldi liegt nog harder. Begin 2016 bezwoeren de verantwoordelijken bij Aldi dat eind 2016 de transitie naar het Beter Leven keurmerk voltooid zou zijn, maar Aldi blijft steken op 26%.
  • Hoogvliet haalde in januari een ‘all time low’ met slechts 8%, maar heeft nu aan Varkens in Nood toegezegd in Q2 over te zullen stappen op het Beter Leven keurmerk. 

Telling januari 2017

Waarom een Varkensvleesmonitor?

De Varkensvleesmonitor laat zien welke supermarkten veel of juist weinig Beter Leven keurmerk in hun assortiment hebben en of ze progressie boeken. Voor de varkens is dit vanzelfsprekend belangrijk omdat het Beter Leven keurmerk hen een minder ellendig leven biedt.

Het Beter Leven keurmerk

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming maakt het mogelijk om dierlijke producten te herkennen die met meer oog voor dierenwelzijn zijn geproduceerd. Met een sterrensysteem wordt aangetoond of de dieren een goed leven hebben gehad. Hoe meer sterren, hoe beter het leven van de varkens was.