Beter Leven keurmerk in problemen door toedoen supermarkten

Supermarkten beloven al jaren over te stappen op varkensvlees met het Beter Leven keurmerk. Om te controleren of ze hun beloften nakomen, meet Varkens in Nood iedere maand hoeveel varkensvlees in de Nederlandse supermarkten het Beter Leven keurmerk heeft.

De toename van het aandeel varkensvlees met het Beter Leven keurmerk de afgelopen maand volledig tot stilstand is gekomen. Boeren die in het keurmerk hebben geïnvesteerd op basis van de beloften van supermarkten raken hun varkens niet meer kwijt. Het aanbod Beter Leven-varkens overstijgt nu de vraag vanuit supermarkten.

De voornaamste conclusies op een rij:

  • Het Beter Leven keurmerk raakt in de problemen door toedoen supermarkten.

  • Aangekomen in het laatste kwartaal van 2016 is het totale aanbod van BLK1S slechts een schamele 40%. De belofte van supermarkten om eind 2015 over te stappen op Beter Leven Keurmerk wordt zelfs in 2016 niet gehaald.

  • Lidl boekt gestaag vooruitgang, en staat met 68% vlees met BLK1S onbetwist op de eerste plaats.

  • AH en Jumbo strijden al maanden om de tweede positie. Ze hebben in oktober weer stuivertje gewisseld. Jumbo, dat van ver kwam, boekte over dit jaar tot nu de meeste vooruitgang: deze supermarkt steeg van 28% naar 58%.

Telling oktober 2016

Waarom een VarkensvleesMonitor?

De VarkensvleesMonitor laat zien welke supermarkten veel of juist weinig Beter Leven Keurmerk in hun assortiment hebben en of ze progressie boeken. Voor de varkens is dit vanzelfsprekend belangrijk omdat het Beter Leven Keurmerk hen een minder ellendig leven biedt.

Het Beter Leven keurmerk

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming maakt het mogelijk om dierlijke producten te herkennen die met meer oog voor dierenwelzijn zijn geproduceerd. Met een sterrensysteem wordt aangetoond of de dieren een goed leven hebben gehad. Hoe meer sterren, hoe beter het leven van de varkens was.