Na jarenlang campagne voeren tegen de uitzichtloze verveling van varkens, kwam er eind vorig jaar positief nieuws: de overheid gaat eindelijk strenger controleren. Het gevolg moet zijn dat Nederlandse varkens verrijkingsmateriaal krijgen dat wél voldoet aan de wet, en iets beter past bij hun natuurlijke behoeftes. Varkenshouders krabben zich achter de oren… Wat heeft een varken nodig?
Intelligent en onderzoekend
Varkens zijn slimme, nieuwsgierige dieren met een enorme behoefte aan wroeten en onderzoeken. Wie het gangbare ‘verrijkingsmateriaal’ ziet dat al jaren in de stallen hangt (kettingen met harde plastic bal of blok hout, stukjes Pvc-buis die om een stang zitten) kan niet anders dan huilen vanwege de enorme, uitzichtloze verveling die er het gevolg van moet zijn.
Brochure
De in 2018 door het ministerie uitgebrachte brochure legt de nieuwe eisen uit. De brochure maakt heel duidelijk waar goed materiaal voor varkens aan moet voldoen: het moet bijvoorbeeld wroetbaar zijn en eetbaar, het moet de varkens langdurig interesseren, en het moet door de dieren gesloopt kunnen worden. Maar dan liever niet té snel. Varkens hebben een geweldig talent om in korte tijd dingen compleet te vernielen, en lijken daar ook veel plezier aan te beleven. In totaal zijn er negen eisen waar verrijkingsmateriaal aan moet voldoen.
Handen in het haar
De NVWA heeft aangekondigd van juni tot september te beginnen met de strengere inspecties. Er zullen in eerste instantie waarschuwingen worden uitgedeeld en herinspecties volgen, die de varkenshouders moeten betalen. Maar de producentenorganisatie varkenshouderij (POV) laat weten dat varkenshouders nog geen idee hebben wat de NVWA nu precies van ze verwacht en welke materialen ze moeten aanschaffen om aan de wet te voldoen. POV wil met NVWA in gesprek.
Varkens in Nood helpt graag
De brochure is duidelijk over wat varkens nodig hebben. Ook de Europese wet is eigenlijk niet zo dubbelzinnig: ‘varkens moeten permanent kunnen beschikken over voldoende materiaal om te onderzoeken en mee te spelen, bv. stro, hooi, hout, zaagsel, compost van champignons, turf of een mengsel daarvan, voor zover de gezondheid van de dieren daardoor niet in gevaar komt.’
Toch lijken NVWA en de POV er samen nog niet goed uit te komen. Wij nodigen beide organisaties graag uit om samen met ons in gesprek te gaan over wat de varkens nodig hebben en waar ze wettelijk recht op hebben. Het is essentieel dat er na 27 jaar écht goed verrijkingsmateriaal bij de varkens terechtkomt. We moeten voorkomen dat varkenshouders (zoals eerder is gebeurd!) massaal investeren in een halfzacht compromis waar geen varken beter van wordt. Daarvoor moeten alle partijen samenwerken.
Laten we er samen voor zorgen dat de varkens het eindelijk écht een beetje beter krijgen.
Help de varkens, doneer, zodat wij kunnen strijden om de miljoenen varkens in de veehouderij een beter leven te geven
Als veearts werkte ik 7 jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.