Een varkenshouder stond afgelopen week voor de rechter om zich te verantwoorden voor een gebrek aan afleidingsmateriaal in zijn stallen. De boer krijgt hiervoor een boete van 6.000 euro. Een succes voor de varkens: eindelijk wordt de verveling in kale hokken aangepakt!
Verveling en frustratie
De varkenshouder uit Noord-Brabant wordt in mei 2018 gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tijdens de inspectie blijkt dat de varkens niet genoeg afleidingsmateriaal krijgen. Een ernstige overtreding, want huisvesting in kale hokken zonder speelgoed of stro zorgt voor eindeloze verveling bij varkens. Het inspectierapport van de NVWA leidt tot een strafzaak bij de politierechter, die een forse boete uitdeelt.
Gebrek aan regels
Al sinds 1994 zijn varkenshouders wettelijk verplicht om hun dieren te voorzien van “voldoende materiaal om te onderzoeken en mee te spelen”. Maar wat is voldoende? Varkenshouders maken al snel misbruik van deze vage beschrijving en hangen kettingen en plastic buizen op in de stal. Varkens kunnen daar helemaal niks mee, maar de NVWA kon niet ingrijpen door een gebrek aan heldere regels.
NVWA kan eindelijk controleren
Die regels zijn er nu gelukkig wel. Op aandringen van Varkens in Nood hebben onderzoekers van Wageningen eisen opgesteld waar afleidingsmateriaal voor varkens aan moet voldoen. Varkens hebben een sterke behoefte om hun omgeving te verkennen. Geschikt afleidingsmateriaal geeft ze die mogelijkheid, door varkens te laten kauwen en wroeten. Stro is de allerbeste manier om varkens te vermaken, maar ook andere materialen als jute zakken en hout voldoen. Nu het duidelijk is wat varkens nodig hebben, kunnen inspecteurs van de NVWA beter controleren op afleidingsmateriaal.
Laat varkens natuurlijk gedrag uitvoeren
Het is een mooi succes dat varkenshouders nu eindelijk gestraft worden voor het gebrek aan afleidingsmateriaal. Dat is ook hard nodig: vorig jaar hield slechts een derde van alle varkenshouders zich aan de regels voor geschikt afleidingsmateriaal. In de meeste stallen kunnen varkens hun natuurlijke gedrag niet uiten en dat is funest voor hun welzijn. Varkens in Nood blijft daarom de NVWA onder druk zetten, zodat ze doorgaan met de handhaving op afleidingsmateriaal!
Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.