Varkens mogen zich niet vervelen in kale hokken, zo oordeelde de rechtbank Rotterdam. Een varkenshouder moest voor de rechter verschijnen wegens een gebrek aan afleidingsmateriaal in haar stallen. Zij krijgt hiervoor een boete van 1.500 euro. Een sterk signaal naar alle varkenshouders: zorg dat varkens kunnen wroeten en iets kunnen onderzoeken in de stal!
Ernstige overtreding
De varkenshouder werd in maart 2020 bezocht door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tijdens de inspectie blijkt dat de varkens geen geschikt afleidingsmateriaal krijgen. Er hangen kettingen en plastic buizen in de hokken, maar die voldoen niet aan de eis dat afleidingsmateriaal ‘wroetbaar’ moet zijn. Een ernstige overtreding, want als varkens niet kunnen wroeten, vervelen ze zich eindeloos. De NVWA deelt daarom een boete uit van 1.500 euro.
Geschikt afleidingsmateriaal is verplicht
De varkenshouder is het niet eens met de boete en gaat in beroep. Volgens de boer zijn de regels voor geschikt afleidingsmateriaal slechts aanbevelingen, geen verplichtingen waaraan voldaan moet worden. Niks is minder waar. Al sinds 1994 zijn varkenshouders wettelijk verplicht om hun dieren te voorzien van "voldoende materiaal om te onderzoeken en mee te spelen". In 2018 volgen er, op aandringen van Varkens in Nood, specifieke eisen voor afleidingsmateriaal in varkensstallen. Voldoet het materiaal niet aan deze eisen? Dan wordt er ook niet voldaan aan de wet.
NVWA kan eindelijk ingrijpen
Nu er heldere regels zijn voor afleidingsmateriaal, is het voor de NVWA makkelijker om in te grijpen. Zo ook bij de varkenshouder in kwestie, die overduidelijk niet voldeed aan de eis dat varkens in het materiaal kunnen wroeten. De rechter is het met de NVWA eens. De varkenshouder zal de boete dus moeten betalen.
Varkens moeten wroeten
Om hogere boetes te voorkomen, zal de varkenshouder ook moeten investeren in beter afleidingsmateriaal. Goed afleidingsmateriaal laat varkens hun natuurlijke gedrag uiten. Ze doen niets liever dan hun omgeving verkennen door te wroeten. Hoog tijd dus dat de kettingen in varkensstallen vervangen worden door natuurlijke materialen als stro, hout en jutezakken. Voor de miljoenen varkens in de intensieve vee-industrie zou dat een enorme verbetering zijn.
Wil je op de hoogte blijven van onze strijd voor een beter leven voor de varkens? Schrijf je in op de nieuwsbrief.
Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.