De Nederlandse slachterij Vion moet beter zijn best doen om orde op zaken te stellen in één van zijn grootste vestigingen in Duitsland. Dat zegt Rosi Steinberger, woordvoerder van politieke partij De Groenen.
Eind vorige maand werd naar buiten gebracht dat er veel mis was in dit slachthuis, zowel op het gebied van hygiëne als dierenwelzijn. Vooral de onthulling dat varkens niet altijd voldoende werden verdoofd, wekte afschuw op. Hierdoor kwam het namelijk voor dat er dieren werden geslacht terwijl ze bij bewustzijn waren. De betreffende vestiging, gelegen in Beieren, 'verwerkt' 16.500 varkens per week.
Pauze
Volgens Vion is de situatie inmiddels weer in orde. Steinberger vindt de getroffen maatregelen echter niet voldoende. Op dit moment heeft deze slachterij een vrijstelling van de wettelijke eis dat er tussen verdoven en slachten een pauze van 90 seconden moet zitten. Deze regel is ingevoerd om te voorkomen dat dieren pijn en angst voelen als ze worden gedood. In sommige gevallen mogen slachterijen in plaats van 90 seconden echter 20 seconden aanhouden, waardoor de productiesnelheid flink omhoog kan. Steinberger wil dat dit privilege Vion wordt ontnomen, vanwege de misstanden die zijn geconstateerd.