Dit deden we voor de varkens in 2023

Dit deden we voor de varkens in 2023

Met behulp van jouw steun hebben we het afgelopen jaar weer veel kunnen doen voor de varkens. Dit zijn de hoogtepunten van 2023!

Verbod op tasers

Ons grootste succes van 2023: een einde aan de mishandeling van dieren met stroomstootwapens. Eind vorig jaar onthullen we schokkende undercoverbeelden waarin varkens op transport naar het slachthuis hardhandig worden opgejaagd met stroomstoten.

Direct na het zien van onze undercoverbeelden belooft landbouwminister Adema een verbod op tasers bij transporten. Dat gaat ons niet ver genoeg; wij roepen op tot een volledig verbod op het gebruik van tasers op dieren. Dus ook in stallen en slachthuizen.

Onze petitie voor dit verbod wordt bijna 55.000 keer ondertekend. Ook de Tweede Kamer steunt de oproep en het verbod gaat er komen! Daarmee komt er definitief een einde aan de mishandeling van dieren met stroomstoten.

Verbod op tasers
Directeur Frederieke Schouten overhandigt op 10 mei tienduizenden handtekeningen aan minister Piet Adema. We doen er alles aan om te zorgen dat het verbod in 2024 van kracht wordt.

Strengere regels voor slachthuizen

In maart onthullen we voor het vijfde jaar op rij ernstige overtredingen in Nederlandse slachthuizen. Het gebeurt nog steeds dat varkens bij bewustzijn worden geslacht of levend in het hete water van de broeibak belanden. De door ons geanalyseerde inspectierapporten van de NVWA tonen slechts het topje van de ijsberg; het werkelijke aantal overtredingen ligt vele malen hoger. Ons nieuws over de structurele overtredingen wordt breed uitgemeten in de media, door onder andere RTL Nieuws, Vroege Vogels, Trouw, NRC, NOS, Metronieuws en HLF8.

In een brandbrief vragen we minister Adema om een zerotolerancebeleid. Deze afschuwelijke overtredingen mogen nóóit voorkomen. De brief wordt meer dan 25.000 keer ondertekend maar het gewenste beleid komt er nog niet. De minister belooft wel nieuwe regels om slachthuizen harder aan te pakken. Bij ernstige overtredingen moeten slachthuizen verplicht maatregelen nemen om herhaling te voorkomen. Als een slachthuis zich hier niet aan houdt, dan kan het voor onbepaalde tijd worden gesloten.

We zijn blij met de toezeggingen van de minister, maar we blijven strijden voor een zerotolerancebeleid. We willen de garantie dat een dier pas wordt geslacht en gekookt als het 100% zeker dood is.

Voorlichtingscampagne krulstaarten

In mei lanceren we een voorlichtingscampagne waarmee we mensen informeren dat vrijwel al het vlees in de supermarkt afkomstig is van verminkte varkens, zonder staart. Zo willen we consumenten motiveren om meer diervriendelijke keuzes te maken in de supermarkt. Elke consument die stopt met het kopen van goedkoop varkensvlees, is winst.

We zetten de campagne uit via radio- en tv-spotjes, een paginagrote advertentie in de krant en posters op straat. Het resultaat is hoopgevend; eind september stemt de Tweede Kamer voor een verbod op het afbranden van varkensstaarten. Dit gebeurde echter al eerder in 2021 en in 2016, maar het verbod is er nog steeds niet. Elke landbouwminister probeert uit alle macht om die wetswijziging uit te stellen, maar ook wij zetten door. Volgend jaar zetten we opnieuw groot in op het behoud van de krulstaart!

Krulstaartcampagne
Bij 99% van de Nederlandse varkens wordt de krulstaart afgebrand. Onze voorlichtingscampagne geeft een inkijkje in hun leven.

Open dag bij zeldzame varkens met krulstaart

Op 9 september openden acht vijfsterren-varkensboeren de deuren om hun varkens met krulstaarten te laten zien. Honderden bezoekers maakten kennis met deze zeldzame dieren. Zeldzaam? Ja, want zoals onze krulstaartcampagne duidelijk maakt heeft slechts 1% van alle Nederlandse varkens een krulstaart. Bij de overige 99% wordt de staart op jonge leeftijd afgebrand.

Tijdens ons Weekend van het Varken kunnen mensen met eigen ogen zien hoe varkens mét krulstaarten leven. De varkens van vijfsterrenboeren staan in de buitenlucht met hun poten in de aarde en kunnen de hele dag naar hartenlust wroeten. Ze hebben genoeg te doen, voldoende ruimte en frisse lucht, en bijten dan ook niet in elkaars staarten.

Weekend van het Varken
Het evenement brengt mensen oog in oog met het varken. En dat is bijzonder, want hoe vaak kom je ze nou tegen? 99% zit opgesloten in de intensieve veehouderij. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Brandbrief oververhitte transporten

Transporten van varkens gaan tot onze grote frustratie nog steeds door tijdens de warme zomermaanden. Omdat varkens niet kunnen zweten is het vervoer op hete dagen een helse lijdensweg. De minister is van plan om de maximale temperatuur voor diertransporten te verlagen van 35 naar 30 graden. Transport van varkens bij een temperatuur van 30 graden is nog steeds veel te warm. In september sturen we – inmiddels demissionair – minister Adema een brandbrief over de hittetransporten: om oververhitting te voorkomen moet het vervoeren van levende dieren al stoppen bij een temperatuur van 25 graden. De Partij voor de Dieren ondersteunt onze oproep met Kamervragen.

Minister Adema wil nog geen actie ondernemen: varkenshouders en transporteurs moeten eerst verslag doen van de mogelijke negatieve gevolgen voor de sector bij een verlaging van de maximale temperatuur voor transport. Zoals gewoonlijk, laat die analyse nog steeds op zich wachten. En daarmee dus ook het besluit van de minister. Er mag niet nog een zomer voorbijgaan zonder bescherming voor de varkens. Hoe lang gaat de minister nog wachten? 

Manifest Dierwaardige Veehouderij

Dit jaar onderhandelt de overheid met de landbouwsector over de invulling en uitwerking van een dierwaardige veehouderij. Volstrekt onnodig want de wetenschap heeft allang vastgesteld wat daarvoor nodig is. Om het kabinet tot spoed en realiteitszin aan te zetten, stellen we samen met de Dierencoalitie een manifest op. De boodschap: stel in het nieuwe landbouwbeleid de dieren centraal en veranker de meest recente wetenschappelijke inzichten voor dierwaardigheid in de wet. Geef de dieren een leven dat past bij hun natuurlijke gedrag en behoeftes.

Meer dan 50 wetenschappers scharen zich achter de inhoud van het manifest en meer dan 30.000 mensen zetten hun handtekening. Volgend jaar blijven we druk uitoefenen op de vorming van een écht dierwaardige veehouderij. 

Dierwaardige veehouderij
In een dierwaardige veehouderij krijgen dieren een leven dat past bij hun natuurlijke gedrag en behoeftes. Dat betekent dat varkens kunnen wroeten in de aarde. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Diervriendelijk stemadvies verkiezingen

Voor de verkiezingen van de Provinciale Staten in maart en de Tweede Kamer in november publiceren we een diervriendelijk stemadvies. Sinds 2012 onderzoekt Varkens in Nood samen met Dier&Recht het stemgedrag van Tweede Kamerfracties. We houden bij hoe partijen tijdens de laatste kabinetsperiode hebben gestemd op diervriendelijke voorstellen (moties). In hun verkiezingsprogramma’s doen politieke partijen zich graag diervriendelijk voor, maar ons overzicht laat goed zien hoe ze zich echt gedragen als het aankomt op dierenwelzijn.

Stemgedrag op diervriendelijke moties sinds het begin van kabinet Rutte IV t/m heden.
Stemgedrag op diervriendelijke moties sinds het begin van kabinet Rutte IV t/m heden.

DierenDebat: meer aandacht voor dierenwelzijn bij politieke partijen

Samen met de Dierencoalitie, de Dierenbescherming en het Centre for Sustainable Animal Stewardship organiseren we in november het ‘DierenDebat’. Met het debat vragen we om meer aandacht voor dierenwelzijn tijdens de verkiezingen.

Elk jaar worden in de vee-industrie miljoenen dieren geboren en geslacht, maar veel politieke partijen hebben weinig oog voor hun welzijn. Zelfs in debatten over stikstof, natuur en de herinrichting van de landbouw draait het vooral om de economische en maatschappelijke belangen. En dat is vreemd, want vrijwel alle stikstofproblemen komen voort uit de veel te grote veestapel.

DierenDebat
Tijdens het DierenDebat gaan verschillende politieke partijen met elkaar in debat over hun plannen voor dierenwelzijn. Dat is hoognodig, want dieren zijn meer dan een verdienmodel.

Wilde zwijnen gered van volledig afschot

In 2019 gaf provincie Gelderland jagers toestemming om alle wilde zwijnen te doden bij een Nederlandse uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Samen met Animal Rights en Fauna4Life maken we in 2021 bezwaar tegen dit besluit. En met succes! In april 2023 besluit de rechter dat die toestemming niet verleend had mogen worden. Het provinciale besluit is vernietigd.

Afschot wilde zwijnen voorkomen
Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest mogen jagers in Gelderland niet langer alle wilde zwijnen doden.

Bedankt voor je hulp!

Jouw trouwe steun maakt het voor ons mogelijk om campagne te voeren voor de varkens. Via rechtszaken, lobby en voorlichting zorgen we ervoor dat ze de aandacht krijgen die ze verdienen.

We hopen dat we ook volgend jaar weer op jouw hulp kunnen rekenen. Samen strijden we voor een beter leven voor de varkens!

Deel dit artikel