Strengere wet moet varkens in de vleesindustrie beter beschermen

Groot nieuws: een meerderheid van het parlement vraagt om strengere wettelijke bescherming van dieren in de veehouderij! Onlangs werden drie voorstellen van de Partij voor de Dieren aangenomen die de bescherming van dieren sterk verbeteren. Een enorme doorbraak – maar wat kan dit betekenen voor de varkens?

Een einde aan pijnlijke ingrepen

Met de nieuwe wet mogen dieren niet meer aangepast worden aan de veehouderij. Voor de varkens is dit geweldig nieuws, want het afbranden van biggenstaartjes is een gruwelijk voorbeeld van het ‘aanpassen’ van dieren. De kale hokken, de giftige stallucht en het gebrek aan ruimte veroorzaken zoveel stress bij de varkens, dat ze uit frustratie in elkaars staarten bijten. Om het staartbijten te voorkomen, worden de staartjes van biggen op jonge leeftijd afgebrand zonder enige vorm van verdoving. Met de strengere wet komt er een einde aan deze horrorpraktijk.

Brandveilige stallen

Volgens de strengere wet moeten dieren beter beschermd worden tegen stalbranden. Dat kan op talloze manieren maar het brandveilig maken van een stal is voor veel boeren duurder dan het afsluiten van een verzekering tegen brand. Er is nu nauwelijks wetgeving voor de brandveiligheid van stallen. “Voor een loods met wc-rollen gelden dezelfde brandveiligheidseisen als voor een stal met tienduizenden dieren”, constateert de Partij voor de Dieren. Het aanpassen van de wet zou hier een einde aan maken. Dat zou hoog tijd worden, want jaarlijks sterven er gemiddeld bijna tienduizend varkens in een stalbrand. Zij verbranden levend of stikken in de rook. Dit afschuwelijke leed kan voorkomen worden door de brandveiligheid van stallen flink te verbeteren.

Geen overvolle hokken meer

De laatste aangenomen aanpassing van de wet geeft de minister van Landbouw de mogelijkheid om een tijdelijk fokverbod in te stellen. Zo’n verbod kan het welzijn van varkens beschermen. De noodzaak van deze wetswijziging werd vorig jaar nog pijnlijk duidelijk. Door corona werden slachthuizen gesloten. Er konden minder varkens naar de slacht, maar de fok van biggen ging onverminderd door. Het gevolg? Overvolle stallen met alle dierenleed van dien. Een fokverbod kan in dit soort situaties uitkomst bieden.

Minister Schouten twijfelt nog

In 2023 kan de strengere wetgeving van start gaan. Helaas heeft demissionair minister Schouten twijfels bij de haalbaarheid van de wetswijziging. Wat ons betreft een bijzonder teleurstellende houding. De maatschappij en het parlement steunen de wetswijziging gelukkig wél. Een minister die koste wat kost de vee-industrie probeert te beschermen tegen hoognodige verandering is onacceptabel. Varkens verdienen beter!

Geef de dieren een minister die wél voor ze opkomt! Teken hier de petitie voor een minister van Dierenwelzijn.

Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.